↑ Terug naar projecten

Plafonds/wanden

Bij timmerwerken Dekkers uit Eindhoven zijn wij onder andere vaak bezig met het renoveren of herindelen van ruimtes. Bij deze renovaties worden vaak nieuwe plafonds en wanden geplaatst.

Met de huidige mogelijkheden voor het bouwen van wanden, kunnen wij vrij eenvoudige overal willekeurig wanden plaatsen. In de snelbouw gebruiken wij hiervoor 2 systemen die hieronder staan beschreven:

1.) Ytong cellenbeton wanden:

De wanden van cellenbeton bestaan uit een in mallen gegoten betonmengsel waarin veel lucht is verwerkt. Wanneer de blokken opdragen zitten er nog veel luchtbubbels in, net als bij een Bros eigenlijk. Door deze luchtbubbels is het gewicht van het cellenbeton zeer laag, maar de uiteindelijke constructie is sterk. De blokken beton zijn in verschillende diktes verkrijgbaar namelijk 5, 7 en 10 cm. Ook zijn er verschillende groten, namelijk 20×60 en  40×60. Er zijn nog grotere en dikkere maten maar die gebruiken wij niet voor binnenmuren. De blokken worden op elkaar gelijmd met speciale lijm. Doordat de blokken zacht zijn, is het erg makkelijk om er stopcontacten of ander leidingwerk in te verwijderen. Als alles klaar is moeten de blokken nog worden voorgelijmd  voor de stucadoor waarna de wanden kunnen worden gestuct.  Op de foto hieronder zie je een ytong wand achter de geberit inbouwreservoir staan.

2.) Gipswanden:

De tweede variant zijn gipswanden. Een gipswand wordt gebouw met een frame van hout of metalstut. Het frame van een wand kan met beide materialen worden gebouwd. Doordat het frame de basis wordt van de uiteindelijke wand kun je zeker met hout makkelijk improviseren omdat dit nartuurlijk erg makkelijk te verwerken is. Doordat je het hout en de metalstut makkelijk kan inkorten kunnen er eenvoudig nissen, hoeken en allerlei vormen mee worden gemaakt. Als het frame klaar is kan hier leidingwerk voor bijvoorbeeld water of electra in worden verwerkt. Op verzoek van de klant kunnen deze nog worden geisoleerd tegen kou en/of geluid met rockwool. Als het leidingwerk en eventueel isolatie klaar is kunnen de wanden worden afgeschroefd met de gipsplaten. Voor wanden gebruiken wij vaak andere platen als voor een plafond. De stucplaten voor op het plafond zijn 9,5 mm dik en dat is voor een wand niet echt stevig. We gebruiken daarom speciale wandplaten van 12,5 mm dik, deze platen zijn 60cm bij 260cm hoog en een stuk steviger. Door de hoogte van 260 cm zijn ze ook makkelijk en snel te verwerken. Als de gipsplaten op de wanden zitten kunnen de stopcontactdozen door middel van holle wand dozen worden gemonteerd en is de wand stucklaar nadat deze net als bij het cellenbeton is voorgelijmd.

De specialisten en timmermannen van Timmerwerken Dekkers werken naast bovenvermelde materialen ook met alle andere binnenhuis materialen voor het vervaardigen van plafonds en wanden. Er zijn bijvoorbeeld ook wanden te maken van steigerhout en andere houtsoorten.