↑ Terug naar projecten

Overkappingen

Bij Timmerwerken Dekkers uit Eindhoven zijn wij onder andere gespecialiseerd in het realiseren van houten overkappingen. Een overkapping wordt meestal geplaatst aan de achterzijde van een huis. De grote varieert meestal van 2 tot 25 meter.

De overkappingen die door onze timmermannen uit Eindhoven en omgeving worden geplaatst bestaan in een aantal varianten.

1.) Volledig houten overkapping eventueel met lichtkoepel en bitumineuze dakbedekking.

Deze soort heeft vaak de meest warme uitstraling door het gebruik van duurzame houtsoorten, het balkenframe wordt vaak gemaakt van vuren of geïmpregneerd vuren. Deze balklaag wordt waar mogelijk aan de muur gemonteerd, het deel van de overkapping wat niet kan worden gedragen door een muur, wordt dan gedragen door staanders. deze staanders kunnen van geïmpregneerd vuren zijn maar ook van hardhout of eventueel staal. Nadat het balkenframe is geplaatst worden de  platen gemonteerd op het frame. Op de underlayment platen komt een onderlaag voor de dakbedekking welke met rozetten gemonteerd wordt zodat deze bij hevige wind ook blijft zitten. Soms worden er ook lichtkoepels gemonteerd voor de lichtinval. In dat geval wordt hier een speciaal frame voor gemaakt waarop deze worden gemonteerd. Er bestaan 2 soorten lichtkoepels voor op overkappingen, de enkelwandige lichtkoepel, en de dubbelwandige. Deze laatste is weliswaar wat duurder maar zorgt er voor dat er nooit condens op het glaswerk komt te staan. Na het monteren van de onderlaag worden de voegen aan de muurkanten ingeslepen om hier later lood in te plaatsen. De boei borden worden op maat gezaagd en gemonteerd. Boei borden maken wij meestal van hardhout, dit kan ook van geïmpregneerd hout of trespa. Na het monteren van de boei borden worden de daktrimmen gespijkerd. De daktrim is de aluminium rand aan het dak. Voor het branden moet de regenwter afvoer in het dak worden geplaatst en aangesloten worden. Nu alles is voorbereid kan de dakbedekking op het dak worden gebrand, waarna het lood in de voegen wordt geplaatst en afgevoegd. De basis overkapping is nu klaar en kan worden gebruikt. Soms kan er nog verlichting worden geplaatst in een plafond van bijvoorbeeld uni-prime plaat.

2.) Overkapping van kanaalplaten en hout

Bij een overkapping met kanaalplaten wordt geen gebruik gemaakt van bitumineuze dakbedekking. In plaats van een gebrand dak worden op het balkenframe doorzichtige platen gemonteerd. De opbouw van het frame gaat eigenlijk op dezelfde wijze. Echter de constructie van deze houten overkapping is anders. De draagbalken liggen naast elkaar en 1 meter van elkaar verwijderd. De platen zijn ook 1 meter breed, die komen hier precies op de liggen. Een van de grote verschillen is dat de balkconstructie altijd schuin komt te liggen vanwege de regenwaterafvoer. Als de balkconstructie is geplaatst worden er aluminium profielen gemonteerd op de draagbalken. In deze profielen komen de kanaalplaten te liggen. De kanaalplaten zijn meestal 16mm dik en bestaan in 2 kleuren. De transparante versie welke helemaal doorzichtig is, en een opaal versie welke wel licht doorlaat maar je niet doorheen kan kijken. De lengte van de platen kan variëren tussen 1 en maximaal 6 meter bij 1 meter breed. Na het monteren van de platen worden er rubber over de naden heen geschoven. Wat wel belangrijk is dat alle platen worden gesealed met speciale tape zodat er geen vocht in kan komen. na het monteren van de rubbers op de overkapping kan de regengoot worden gemonteerd aan de voorzijde. De overkapping is dan klaar. Deze overkapping is ook een stuk sneller te monteren dan bovenstaande versie, echter minder duurzaam.

3.) Overkapping van golfplaten en hout

Deze overkapping is de meest eenvoudige versie en wordt meestal niet gebruik om veelvuldig onder te zitten. Vaker wordt deze gebruikt als bijvoorbeeld fietsenstalling. De basis van de opbouw is eigenlijk eigenlijk hetzelfde als bij de overkapping met kanaalplaten, echter mag de constructie wel een stukje lichter zijn. In plaats van de kanaalplaten met profielen worden er golfplaten gemonteerd, welke over elkaar heen in 2 banen zodat er nooit een lekkage kan ontstaan. Deze overkapping is er 1 in de laagste prijsklasse, maar de kwaliteit is ook minder dan bovenstaande. Bij een fietsenopslag of iets dergelijks, is deze kwaliteit ook niet gewenst en voldoen de golfplaten prima. Deze platen zijn zowel in helder, als zwart, groen en rood verkrijgbaar.

Bovenstaande overkappingen kunnen ook met andere dakbedekkingen worden gemaakt, nummer 1 kan eventueel met pvc dak, nummer 2 en 3 met underlaymentplaten en dakpannen. Meestal worden deze methodes niet gebruikt vanwege de hoge kosten.

Met onze specialisten in houtbouw en constructies liggen alle mogelijkheden open. Wij maken elke gewenste overkapping tegen een eerlijke prijs.